Verslag clubkampioenschappen

Gisteren - 08:52


Dag 1

Maandag 20 juni was het zover: Dity en Lianne hadden de eer om de eerste wedstrijd van de Volta Clubkampioenschappen te spelen. En met wat een strijd ging dit gepaard! Beide speelsters gingen tot het uiterste op het centre court en gaven elkaar geen duimbreed toe. Uiteindelijk bleek Dity net meedogenlozer op de belangrijke punten en met een tiebreak en een supertiebreak wist ze de partij naar zich toe te trekken. 

Door deze titanstrijd moesten Chris en Rob vol ongeduld wachten op hun beurt en werd dit een echte avondpartij. Door vernunftig inzicht van de evenementencommissie waren deze partijen op de langste dag van het jaar gepland zodat gebrek aan licht geen belemmering vormde. Rob probeerde vergeefs een tactiek te vinden om de sliceballen van Chris onschadelijk te maken, maar kan toch terugkijken op een prima partij. 

Ondertussen woedde op baan 2 een felle strijd tussen oudgediende Jaap en terriër Lex. Lex zette de toon met een sublieme forehandwinner en Jaap moest duidelijk nog zijn ritme vinden op de nieuwe Voltabanen. Dit ritme vond hij net op tijd, toen Lex op 5-4 serveerde voor de eerste set. Via deuce lukte het Jaap om Lex te breken, wat een kantelpunt van de partij bleek te zijn. Vechtend ging Lex ten onder tegen de ervaring van Jaap. 

Vandaag, dinsdag 21 juni, staan er liefst 5 wedstrijden op het programma, waaronder de eerste gemengd dubbelpartij. Kan Lex revanche nemen voor zijn eerste verliespartij? Lukt het Dity om haar zegenreeks voort te zetten? En wat doet topfavoriet Hans tegen dark horse Marco? We gaan het zien vanavond; kom vooral kijken! Bij minimaal 2 consumpties wordt er geen entreegeld geheven! 

Dag 2

Wederom een zonovergoten avondje tiebreak-tennis. Op centre court zou Tessa en Hans tegen Cees en Carlijn spelen, maar vanwege een blessure van laatstgenoemde had Cees Annet bereid gevonden haar plaats in te nemen. Cees en Annet moesten duidelijk nog een beetje aan elkaar wennen zodat de eerste set naar Tessa en Hans ging. In de tweede set waren de rollen omgedraaid zodat een supertiebreak de beslissing moest brengen. Met behulp van behoorlijk wat psychologische oorlogsvoering, hoewel met name na de wedstrijd, stapten Tessa en Hans als winnaars van de baan. 

Teamgenootjes Heleen en Annet (je zou bijna denken dat je korting op je contributie kreeg als je Hans of Annet heet) vochten ondertussen een woeste strijd uit op baan 2. Annet leek de wedstrijd in de tang te hebben, maar rekende buiten de vechtlust van Heleen. Op het 20e setpunt was het dan uiteindelijk raak voor Annet; hiervoor had ze wel een dubbele fout van Heleen nodig. In de tweede set liet Annet Heleen niet terugkomen, hoewel het clubrecord van aantal keer deuce geloof ik wel verbroken is. 

Lex en Hans probeerden het op baan 3, maar de laaghangende zon (zoals te zien op de foto) bleek roet in het eten te gooien. Dit werd dus wachten totdat Hans en Marco klaar waren. Als debutant had Marco duidelijk nog wat last van zenuwen, waar Hans wel raad mee wist. Marco kwam echter steeds beter in zijn spel en liet met striemende passeerslagen zien waartoe hij in staat is. Hans was duidelijk opgelucht dat hij de wedstrijd toch nog tot een goed einde kon brengen.

Een andere debutant, Anne-Marie, speelde tegen Dity. Dity was vol zelfvertrouwen na de prima overwinning op Lianne en begon furieus aan de partij. In de tweede set wierp Anne-Marie de schroom van zich af en met diepe topspinballen trok ze de tweede set naar zich toe: weer een super tiebreak dus. Anne-Marie bleek hierin uiterst cool; wat Dity ook probeerde, ze kreeg de ballen alsmaar terug. En misschien dat de vermoeidheid ook een rol begon te spelen na de slopende partij van de dag ervoor. Anne-Marie trok de wedstrijd dus naar zich toe wat betekent dat alles nog mogelijk is in deze poule. 

Toen de zon genoeg was gezakt begonnen Lex en Hans aan hun partij. Alleen bij een vlotte overwinning van een van beide zou het mogelijk zijn geweest om de wedstrijd nog uit te spelen. Maar ook in deze partij waren de spelers aan elkaar gewaagd. Hans had zich handig in de underdogpositie gemanoeuvreerd, maar Lex liet zich niet van de wijs brengen en timmerde er lustig op los. Met uitstekende plaatsing en toverballen wist Hans in het spoor te blijven waardoor de stand bij 6-6 gestaakt moest worden vanwege invallende duisternis. 

Woensdagavond 4 partijen: Rob en Hans gaan duelleren om de eerste winstpartij; Lex mag alweer aan de bak tegen teamgenootje Andries (ik dus); daarna mag ik meteen verder om te dubbelen met partner Anne-Marie tegen Jeanet en Ton. Op papier zouden Suzanne en Frank spelen tegen Carlijn en Cees, maar dit hangt nog een beetje af van de beschikbaarheid en blessureleed. Wie zal het beste bestand zijn tegen de hitte vanavond? En weest gerust, de barcommissie heeft weer voor vers bier gezorgd dus komt kijken allen!

Dag 3

Met de spanning stijgt de temperatuur, of andersom. Nog een paar dagen en het is bekend wie zondag in de finales te bewonderen zijn. Vandaag streden Marco en Rob voor de eerste overwinning van de poule, met Marco als glorieuze winnaar. Ik zou hierbij graag een uitgebreid verslag van willen doen, maar was tijdens deze partij te druk bezig om van Lex te verliezen. Ik moest een bliksemstart bekopen met een inzinking in de tweede set, waarna Lex het in de super tiebreak koeltjes afmaakte. Best knap, gezien de hitte. 

Het bleek maar weer dat het mij alleen lukt om te winnen met Anne-Marie aan mijn zijde: een afgetekende overwinning tegen Ton en Jeanet. Cees deed het ondertussen dit keer met Henny. Wel gezellig, de wisselende contacten, maar het vaste duo Frank en Suzanne bleken toch een maatje te groot. 

Morgen nog een paar graden warmer en prachtig affiches: de Renckens tegen Dity en Riemer, Jeanet en Ton tegen Lex en Wendeline, Susan tegen Annet, en Lianne tegen Anne-Marie. Komt dat zien! 

Dag 4

In de verzengende hitte maakten topfavorieten Hans en Tonny voor het eerst dit toernooi hun opwachting. Met meteen op papier een lastige tegenstander, want was het niet Dity die verrassend Lianne had geklopt eerder dit toernooi? Ja, inderdaad! En Dity had Riemer verkozen tot dubbelpartner: een geducht dubbelspecialist die al meerdere keren de Racketavond Trofee mee naar huis mocht nemen. Hans en Tonny bleken echter niet onder de indruk en boekten een klinische overwinning, al liet Riemer hun tegenstanders nog flink lopen.

Lex en Wendeline traden voor het eerst aan en mochten tegen de wildcardspelers Ton en Jeanet. Laatstgenoemden bleken niet in staat tot een verrassing. In deze poule gaan Lex en Wendeline op zaterdag strijden met Andries en Anne-Marie voor een finaleplaats.

Over Anne-Marie gesproken: Lianne mocht tegen haar aantreden in de avondpartij. Gelukkig brak het zonnetje weer door en het voorspelde onweer bleek geen roet in het eten te gooien. Net als Dity bleek ook Lianne het lastig te hebben tegen de superconstante Anne-Marie, die elke bal diep terug bleef spelen en zo Lianne tot fouten dwong. Maar deze tactiek bleek veel energie te kosten en in de tweede set leek de batterij, die in tropische condities toch al minder lang meegaat, langzaam leeg te lopen. Maar net als tegen Dity wist Anne-Marie zich weer op te richten in de super tiebreak en staat hierdoor in de finale!

De tegenstander hierin bleek in de baan naast haar te spelen. Bij een overwinning op Susan zou Annet namelijk al zeker zijn van een finaleplaats. En hierbij heb ik het dus eigenlijk al een beetje verklapt: ondanks een prima eerste set van Susan bleek het doorzettingsvermogen van Annet weer eens cruciaal. De tweede set bleek daarna in een vloek en een zucht voorbij. Misschien werd de hitte Susan teveel? Of is Annet gewoon een mooi-weer-speler? In dat geval mag Annet hopen op mooi weer zondag, want dan speelt ze tegen Anne-Marie in de finale.

De onweersbuien zijn aan het wegtrekken en vanmiddag lijkt het weer een prima tennisweertje te worden. En hoe beter de vrijdagavond te besteden dan live een partijtje tennis te kijken? Bijvoorbeeld naar Andries tegen Jaap, of Andries tegen Hans. Geen zin in Andries? Lijkt me sterk, maar dan zijn er ook nog de opties Chris tegen Hans (lukt het Chris wel Hans te verrassen? Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat Hans erg tegen deze partij opziet) of Susan tegen Heleen voor een tweede plaats in de poule. Is dubbel meer je ding, dan kan je smullen van Hilde & Hans (alleen al vanwege de alliteratie een mooi dubbel) tegen gelegenheidsdubbel Annet en Marco.        

Dag 5

Precies op het moment dat de laatste bui overwaaide mochten Hans en Chris in groep A en Jaap en Andries in groep B de degens met elkaar kruisen. Jaap zette de gemoederen op scherp door in compleet ALTA outfit op de baan te verschijnen. Dit zorgde voor extra motivatie voor zijn tegenstander, die desondanks de eerste set kansloos met 6-0 verloor. Gedragen door het publiek wist Andries de tweede set wel naar zich toe te trekken, waarna hij tenslotte toch het onderspit moest delven in de super tiebreak. 

Lekker opgewarmd mocht Andries daarna tegen Hans spelen. Andries kreeg een lesje conditietraining van Hans, die de ballen alsmaar van het kastje naar de muur bleef spelen en hierbij handig het publiek betrok. Door deze makkelijke overwinning maakt Hans nog steeds kans op een finaleplek; hij moet dan nog wel even afrekenen met Lex en Jaap (deze partij begint terwijl ik dit schrijf).

Een van de andere Hansen bleek een maatje te groot voor Chris, die maar geen plan B kon vinden voor Hans' solide baselinespel. Na 2 afgetekende overwinningen lijkt Hans nu zeker van de eerste plaats in de poule en daarmee een finaleplek. 

Voor de tweede plaats in groep B vochten Heleen en Susan een heroïsche en dramatische strijd. Allebei gingen ze continu voor de winner, die met regelmaat gevonden werd. Na 2 ellenlange sets werd ook deze partij weer een super tiebreak. Het drama werd compleet toen Susan last kreeg van krampaanvallen, waardoor ze nog sneller voor de winner probeerde te gaan. Het mocht niet baten, Heleen trok de overwinning, en daarmee plaats 2 in de groep, naar zich toe. 

Ook werd er nog een dubbelpartij gespeeld op de wat afgelegen baan 3: Annet en Marco bleken niet opgewassen tegen Hilde en Hans, die daarmee meteen een finaleplek hebben bemachtigd. 

Het slotweekend staat bol van de spanning: lukt het Hans om Jaap te verrassen? Zal de andere Hans Rob inderdaad zo kansloos laten als menigeen denkt? Wie verovert plaats in groep A: Chris of Marco? En de Buitinks komen voor het eerst in actie, tegen Riemer en Dity. En tenslotte spelen Anne-Marie en Andries tegen Lex en Wendeline voor een plek in de finale.    

Dag 6

Vandaag een vroege ochtendpartij: Jaap tegen Hans. Bij winst mocht Hans nog hopen op de finale, maar ja, hij verloor, dus dat was flink balen voor hem. En fijn voor Jaap, want die staat wel in de finale. Een schrale troost voor Hans is dat de andere Hans wel won, dus speelt er in ieder geval een Hans in de finale. 

De Buitinks traden aan tegen Dity en Riemer. Laatstgenoemden kwamen een stuk beter voor de dag dan tegen de Renckens en wonnen de eerste set. De Buitinks waren echter een stuk sterker in het tweede bedrijf, dus wederom een super tiebreak. Hierin verspeelden de Buitinks een stuk of 20 wedstrijdpunten, onder andere door een listig netballetje van Dity. Maar nummer 21 was wel raak en dus strijden de Buitinks morgen voor een finaleplaats tegen de Renckens. Die finale is dan tegen Lex en Wendeline, die Anne-Marie en Andries zowel in set 1 als 2 terug lieten komen, maar het alsnog net op tijd af wisten te maken.  

Chris pakte plaats 2 in de groep door geen spaan heel laten van Marco, die gedesillusioneerd de baan verliet. Het ging wel lekker, verkondige Chris na afloop. En Marco, die staat nog in het begin van zijn prille carrière en zal zeker nog de top bestormen. 

Morgen de ontknoping! Eerst spelen de Renckens tegen de Buitinks om een finaleplaats in de dubbel 8/9 en Tessa en Hans tegen Suzanne en Frank om een finaleplaats in de dubbel 6/7. Daarna de finales: Anne-Marie tegen Annet in de damesenkel en Hans tegen Jaap in de herenenkel. En Hilde & Hans en Lex & Wendeline moeten dus nog even afwachten tegen wie ze moeten spelen. Het blijft droog met een aangenaam temperatuurtje van 22 graden. Perfect terrasweer zou ik zeggen, dus tot morgen op het terras van Volta!

Nieuwscategorieën